S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

TOVAR V AKCII

naša cena 11,98 EUR
skladom
naša cena 9,98 EUR
skladom
naša cena 6,80 EUR
skladom

TOP PRODUKT

naša cena 6,60 EUR
skladom
naša cena 14,95 EUR
skladom
naša cena 29,95 EUR
skladom

 



Scovilleho stupnica pálivosti SHU

Ale ako pálivé je pálivé?

 

Americkému chemikovi Wilbur L. Scovilleovi (1865-1942),sa podarilo najsť odpoveď na túto otázku v roku 1912 publikoval metódu kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek - Scovilleho organoleptický test. Základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý je následne riedený vodou a skúšaný ochutnávačom (väčšinou najmenej piatimi) do tej doby, než zmizne pálivosť.

................Wikipédii

Scovilleho stupnica, meria pálivosť paprík a chilli papričiek.

Počet Scoville jednotiek pálivosti,  zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu.

( papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá spôsobuje pálenie )

V súčasnej dobe sa používa metóda označovaná ako vysokoúčinná kvapalinová chromatografia (HPLC) pre meranie pálivosti  z papriky.

HPLC identifikuje a meria teplo produkujúce chemikálie papriky, ktoré sú potom bombardované s matematickými vzorcami, ktoré obsahujú šokujúci rad písmen, čísel v zátvorkách a odmocnín na druhú; pravdepodobne univerzitné vyvrcholenie s mozgom veľkosti planéty.

 

 

 

NmM3Nj