TOVAR V AKCII
Scovilleho stupnica pálivosti SHU
Ale ako pálivé je pálivé?
Americkému chemikovi Wilbur L. Scovilleovi (1865-1942),sa podarilo najsť odpoveď na túto otázku v roku 1912 publikoval metódu kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek - Scovilleho organoleptický test. Základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý je následne riedený vodou a skúšaný ochutnávačom (väčšinou najmenej piatimi) do tej doby, než zmizne pálivosť.
................Wikipédii
Scovilleho stupnica, meria pálivosť paprík a chilli papričiek.
Počet Scoville jednotiek pálivosti, zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu.
( papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá spôsobuje pálenie )
V súčasnej dobe sa používa metóda označovaná ako vysokoúčinná kvapalinová chromatografia (HPLC) pre meranie pálivosti z papriky.
HPLC identifikuje a meria teplo produkujúce chemikálie papriky, ktoré sú potom bombardované s matematickými vzorcami, ktoré obsahujú šokujúci rad písmen, čísel v zátvorkách a odmocnín na druhú; pravdepodobne univerzitné vyvrcholenie s mozgom veľkosti planéty.