Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Nakladané Red Jalapeño chilli papričky, krájané 330 g
Kompletné špecifikácie
Nakladané Red Jalapeño chilli papričky, krájané 330 g
Pre niekoho sú Jalapeño so svojou miernejšou priemernou pálivosťou okolo 8,000 až 10,000 SHU vrcholom ostrosti, pre iných slabým odvarom. Jedno je ale isté, v kuchyni patrí k jednému z najobľúbenejších a najpoužívanejších druhov čili, ktoré sa tu rozhodne nestratí. A to platí aj o chrumkavých nakladaných zelených Jalapeño papričkách krájaných na kolieska. Pokiaľ ich teda hneď nezjete samé na posedenie už pri otvorení plechovky.
Pre zaujímavosť, v Mexiku sú výrazom Jalapeño označované tieto papričky iba v naloženom stave. Čerstvým zeleným plodom sa hovorí "chile gordo", čo v preklade znamená tučná paprika, alebo "cuaresmenos" podľa mexického sviatku, počas ktorého niektorí štyridsať dní vôbec nejedia mäso.
Zelené sú Jalapeño nedozreté. Oproti zrelým červeným môžu byť o niečo viac pálivé. V kuchyni majú široké a univerzálne využitie. Hodia sa do jedál mexickej kuchyne, na akékoľvek mäsové, zeleninové alebo strukovinové pokrmy, do rôznych omáčok alebo salsy. Výborné sú na pizzi, v hamburgeri, na jednohubkách alebo v kombinácii s vajcami.
Vďaka tomu, že sú naše zelené Jalapeño naložené v slanom náleve s vínnym octom, budú tiež neprekonateľnou ingredienciou každých utopencov alebo nakladaných syrov.
Jalapeño boli považované za prvú a najstaršiu kultivovanú plodinu na západnej pologuli a to ešte v čase pred aztéckou civilizáciou. Aztékovia papričkám prikladali obrovský význam. Bežne čili sušili na slnku, čo však u Jalapeño kvôli ich hrubej dužinatej šupke nebolo možné. Začali ich preto najskôr údiť a až potom sušiť. Vďaka tomu vznikli dnes známe Chipotle. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a boli využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály. Tradične z nich bola pre cisára a jeho hostí pripravovaná omáčka, ktorá obsahovala tiež paradajky, orechy, tekvicové semienka, čokoládu a karamel. Väčšinou sa podávala k zverine, morským plodom a hydine.
S Jalapeño neurobíte chybu v žiadnom jedle, ktorým sa chystáte pohostiť návštevu, rodinu alebo úplných čili začiatočníkov.