Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Krájené zelené Jalapeño papričky v nálevu 3 kg - Egypt
Kompletné špecifikácie
Krájené zelené Jalapeño papričky v nálevu 3 kg - Egypt
Pre niekoho sú Jalapeño so svojou miernejšou priemernou pálivosťou okolo 8,000 až 10,000 SHU vrcholom ostrosti, pre iných slabým odvarom. Jedno je ale isté, v kuchyni patrí k jednému z najobľúbenejších a najpoužívanejších druhov chilli, a preto ich nikdy nie je dosť. Pre všetkých milovníkov tejto lahôdky máme veľké gastro balenie chrumkavých nakladaných zelených Jalapeño papričiek krájaných na kolieska.
Pre zaujímavosť, v Mexiku sú výrazom Jalapeño označované tieto papričky iba v naloženom stave. Čerstvým zeleným plodom sa hovorí "chille gordo", čo v preklade znamená tučná paprika, alebo "cuaresmenos" podľa mexického sviatku, počas ktorého niektorí počas štyridsiatich dní vôbec nekonzumujú mäso.
Zelené sú Jalapeño nedozreté. Oproti zrelým červeným môžu byť o niečo viac štipľavejšie. V kuchyni však majú rovnako široké a univerzálne využitie. Hodia sa do jedál mexickej kuchyne, salsa omáčok, na akékoľvek mäsové, zeleninové alebo strukovinové pokrmy, či do rôznych omáčok. Výborné sú na pizzi, v hamburgery, na jednohubkách alebo v kombinácii s vajcami.
Vďaka tomu, že sú naše zelene Jalapeño naložené v slanom náleve s vínnym octom, budú neprekonateľnou ingredienciou každých utopencov alebo nakladaných syrov.
Ochutnajte obľúbenú sušenú papričku aztéckych cisárov
Jalapeño boli považované za prvú a najstaršiu kultivovanú plodinu na západnej pologuli, a to ešte v čase pred aztéckou civilizáciou. Aztékovia papričkám prikladali obrovský význam. Bežne chili sušili na slnku, čo však u Jalapeño kvôli ich hrubej dužinatej šupke nebolo možné. Začali ich preto najskôr údiť a až potom sušiť. Vďaka tomu vznikli dnes známe Chipotle. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztécke ríši vysoko cenenou surovinou a boli využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály. Tradične z nich bola pre cisára a jeho hostí pripravovaná omáčka, ktorá obsahovala tiež paradajky, orechy, tekvicové semienka, čokoládu a karamel. Väčšinou sa podávala k zverine, morským plodom a hydine.
S Jalapeño neurobíte chybu v žiadnom jedle, ktorým sa chystáte pohostiť návštevu, rodinu alebo úplných čili začiatočníkov.