S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Scovilleho stupnica pálivosti SHU

07.07.2018

Scovilleho stupnica pálivosti SHU

Ale ako pálivé je pálivé?

 Americkému chemikovi Wilbur L. Scovilleovi (1865-1942),sa podarilo najsť odpoveď na túto otázku v roku 1912 publikoval metódu kvantitatívneho porovnávania pálivosti papričiek - Scovilleho organoleptický test. Základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý je následne riedený vodou a skúšaný ochutnávačom (väčšinou najmenej piatimi) do tej doby, než zmizne pálivosť.

................Wikipédii

Scovilleho stupnica, meria pálivosť paprík a chilli papričiek.

Počet Scoville jednotiek pálivosti,  zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu.

( papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá spôsobuje pálenie )

V súčasnej dobe sa používa metóda označovaná ako vysokoúčinná kvapalinová chromatografia (HPLC) pre meranie pálivosti  z papriky.

HPLC identifikuje a meria teplo produkujúce chemikálie papriky, ktoré sú potom bombardované s matematickými vzorcami, ktoré obsahujú šokujúci rad písmen, čísel v zátvorkách a odmocnín na druhú; pravdepodobne univerzitné vyvrcholenie s mozgom veľkosti planéty.

N2Q3MDhjO