Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Teja chilli prášok 30 g
Kompletné špecifikácie
Teja chilli prášok 30 g
Naozaj štipľavé papričky z Indie
Indická štipľavá smršť, bez ktorej sa nezaobíde žiadne správne karí ani akékoľvek tunajšie tradičné jedlo. V Indii totiž patrí toto chilli medzi najštipľavejšie a vo svete k tomu najvyhľadávanejšiemu.
S17 Teja odrody Capsicum annuum (papriky ročnej) sú tenké papričky dlhé 5-12 cm, ktorých pálivosť sa pohybuje okolo 50 000-100 000 SHU. Majú silne ostrú pikantnú chuť. Hoci sú najčastejšie spájané s Indiou, ktorá je v súčasnosti ich najväčším producentom a kde boli prvýkrát asi v 15. storočí predstavené, ich pôvod sa pripisuje Južnej Amerike.
Ako sa pestuje kvalitné chilli?
S17 spadajú do skupiny kultivarov indických papričiek Guntur chilli (nazvanej podľa rovnomenného regiónu v provincii Andhra Pradesh, kde sa pestujú), ktorá zahŕňa viac kultivarov červených papričiek podobne výraznej chuti a pálivosti (napríklad S4 Guntur sannam, 273 chilli a ďalšie).
India je celosvetovo najväčším producentom chillii papričiek a zo spomínanej provincie Andhra Pradesh, kde sa pestujú aj Teja papričky, pochádza takmer polovica celkovej indickej produkcie. Pestovaniu papričiek tu venujú náležitú pozornosť a starostlivosť. Pred asi 40 rokmi dokonca neďaleko Guntur vznikla regionálna výskumná stanica zaoberajúca sa kultiváciou chilli papričiek. Niet preto divu, že indické papričky sú vo svete tak obľúbené a vyhľadávané.
Odhaľte tajomstvo najlepšieho indického karí
Papričky Teja sú nepostrádateľnou súčasťou mnohých indických, thajských, čínskych aj amerických jedál, ale ich výrazná chuť a intenzívna pálivosť je obľúbená úplne po celom svete. Okrem karí a rôznych ázijských mäsových a zeleninových jedál si ich chuť určite zamilujete v polievkach alebo dusených mäsových pokrmoch. Do kuracieho karí potom odporúčame pridať kokosové mlieko a mak. Teja papričky tieto ingrediencie krásne zvýraznia a skvele doplnia svoju pálivosťou.