Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Red Birds Eye chilli mash
Kompletné špecifikácie
Red Birds Eye chilli mash 200 ml
Spoznajte hlavnú hviezdu slávnej omáčky
Tentoraz žiadna omáčka, ale papričky samotné. Tieto menšie kužeľovité pretiahnuté papričky (dlhé asi 4 cm), typické svojim rastom na kríkoch , pochádzajú z Mexika. Pomenované boli podľa tunajšieho mesta Tabasco. Pri svojom zrení ponúkajú prehliadku širokej škály farieb. Zo svetlo žlto-zelenej v nezrelom stave sa menia na žltú, oranžovú, až po žiarivo červenú u plne zrelých plodov.
Paprička Tabasco je odroda Capsicum frutescens (papriky krovitej). V sušenom stave je známa pod názvom Red Amazon. Hoci dosahuje strednej pálivosti okolo 30 000-50 000 SHU, vášmu jedlu dokáže prepožičať skutočne ostrú chuť. Podobne ako niektoré ďalšie papričky tejto odrody (napr. Bird's eye), rastú jej plody smerom nahor. Ich chuť je ľahko dymová. Čerstvé Tabasco papričky sú na rozdiel od väčšiny ostatných čili, prekvapivo šťavnaté.
Tabasco papričky to nemali s rastom vždy ľahké. V 60. rokoch 20. storočia totiž väčšinu pestovateľských plôch napadol tzv. Vírus tabakovej mozaiky. V 70. rokoch preto bola vyšľachtená nová odroda Greenleaf Tabasco, odolná voči napadnutiu podobnými chorobami. Dnes sa tieto papričky najviac pestujú v Strednej a Južnej Amerike.
Tekutá Tabasco lahôdka
Tabasco papričky sú vhodné, aj vďaka svojej šťavnatosti, na prípravu rôznych dipov, salsa omáčok, marinád, alebo na mäsové pokrmy. A samozrejme na prípravu rovnomennej Tabasco omáčky, ktorá je jednou z najznámejších studených omáčok na svete.
Slávnu Tabasco omáčku prvýkrát vyrobila rodina McIlhennů na Averyho ostrove v Luisiane v roku 1868. Od tej doby až donedávna, sa tu pestovali všetky papričky určené na výrobu tejto omáčky. Kvôli každoročným hurikánom a výkyvom počasia, s ktorými sa Luisiana potýka, a tiež vplyvom stále rastúceho dopytu po tejto omáčke, začala rodina McIlhennů spolupracovať s farmármi, ktorí rozšírili kultiváciu tejto papričky tiež do Južnej a Strednej Ameriky, kam sa postupne presunula prevažná väčšina ich produkcie .
Čo je chilli mash? Čerstvé čili papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash neobsahujú žiadne iné látky, alebo konzervanty. Používa sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok, salsa, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.