Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Orange Habanero chilli mash
Kompletné špecifikácie
Orange Habanero chilli mash 200 ml
Papričky Habanero v sebe spájajú všetko, čo si u dobrého chilli prajete. Sú vysoko pálivé, takže vás rozhodne nepripravia o ten pravý a poctivý hrejivý pocit, majú špecifickú chuť s tónmi tropického ovocia a sú u nás bežne dostupné.
Habanero je odrodou Capsicum chinense (papriky čínskej) a pôvodom pochádza z Karibiku, konkrétne z Kuby. Odtiaľ sa paprička dostala okrem iného aj na Yucatán do Mexika, kde sa jej ročne zožne asi 1 500 ton. Dosahuje vysokú pálivosť v rozmedzí 200 000-300 000 SHU. Zaujímavá je predovšetkým farebná škála, ktorú možno u týchto papričiek pozorovať. Zo svetlozelených nezrelých plodov prechádza postupne na typickú oranžovú a červenú farbu. K videniu sú však u Habanera tiež ružové, hnedé, tmavo zelené i biele farby.
Papričky s chuťou tropického ovocia
Karibský pôvod prepožičal Habanero papričkám nielen názov samotný, ktorý je odvodený zo španielskeho pomenovania Havany, ale tiež exotický profil chuti. Majú intenzívnu kvetinovú vôňu a v chuti možno výrazne rozpoznať kokos, žltý melón, papayu a podtóny bobuľovín. Niektorí v ich chuti nachádza aj tóny marhule. Skrátka úžasná záležitosť pre všetkých, ktorí v chilli nehľadajú len "vypalovák", ale po prvotnom páleniu si vychutnajú zaslúženú ovocnú chuť.
Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok zo šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash-e neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používajú sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok napr. salsa, dip, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.