S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
Ok

Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Nakladané Red Jalapeño chilli papričky


        

Nakladané Red Jalapeño chilli papričky

 

skladom

Nakladané Red Jalapeño chilli papričky

novinka


Číslo produktu: 253
Výrobca: the ChilliDoctor
Stupeň pálivosti: 7
Hmotnosť g: 330
Nákupom získate 4 body
naša cena:
4,00 EUR

do košíka:
  ks  

Kompletné špecifikácie

Stupeň pálivosti

Scovilleho stupnica SHU 10 000

Nakladané Red Jalapeño chilli papričky, krájané 330 g

Pre niekoho sú Jalapeño so svojou miernejšou priemernou pálivosťou okolo 8,000 až 10,000 SHU vrcholom ostrosti, pre iných slabým odvarom. Jedno je ale isté, v kuchyni patrí k jednému z najobľúbenejších a najpoužívanejších druhov čili, ktoré sa tu rozhodne nestratí. A to platí aj o chrumkavých nakladaných zelených Jalapeño papričkách krájaných na kolieska. Pokiaľ ich teda hneď nezjete samé na posedenie už pri otvorení plechovky.

Pre zaujímavosť, v Mexiku sú výrazom Jalapeño označované tieto papričky iba v naloženom stave. Čerstvým zeleným plodom sa hovorí "chile gordo", čo v preklade znamená tučná paprika, alebo "cuaresmenos" podľa mexického sviatku, počas ktorého niektorí štyridsať dní vôbec nejedia mäso.

Zelené sú Jalapeño nedozreté. Oproti zrelým červeným môžu byť o niečo viac pálivé. V kuchyni majú široké a univerzálne využitie. Hodia sa do jedál mexickej kuchyne, na akékoľvek mäsové, zeleninové alebo strukovinové pokrmy, do rôznych omáčok alebo salsy. Výborné sú na pizzi, v hamburgeri, na jednohubkách alebo v kombinácii s vajcami.

Vďaka tomu, že sú naše zelené Jalapeño naložené v slanom náleve s vínnym octom, budú tiež neprekonateľnou ingredienciou každých utopencov alebo nakladaných syrov.

Jalapeño boli považované za prvú a najstaršiu kultivovanú plodinu na západnej pologuli a to ešte v čase pred aztéckou civilizáciou. Aztékovia papričkám prikladali obrovský význam. Bežne čili sušili na slnku, čo však u Jalapeño kvôli ich hrubej dužinatej šupke nebolo možné. Začali ich preto najskôr údiť a až potom sušiť. Vďaka tomu vznikli dnes známe Chipotle. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a boli využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály. Tradične z nich bola pre cisára a jeho hostí pripravovaná omáčka, ktorá obsahovala tiež paradajky, orechy, tekvicové semienka, čokoládu a karamel. Väčšinou sa podávala k zverine, morským plodom a hydine.

S Jalapeño neurobíte chybu v žiadnom jedle, ktorým sa chystáte pohostiť návštevu, rodinu alebo úplných čili začiatočníkov.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

YzE5MWUw