Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Trinidad Scorpion Moruga chilli vločky 10 g
Kompletné špecifikácie
Trinidad Scorpion Moruga chilli vločky 10 g
Trúfnite si na druhú najštipľavejších papričku sveta!
Za hranicu 2 miliónov SHU vedie v chilli svete cesta lemovaná vreckovkami a mliekom. Alebo aspoň takú výbavu odporúčame ku konzumácii ohnivých karibských papričiek Trinidad Scorpion Moruga. Už samotné slovo škorpión neveští pre neskúsených chilli začiatočníkov nič dobré. Milovníkom extrémne pálivého chillivšak hovoríme: "Smelo, ale opatrne do toho!"
Za jej zložitým menom sa v skutočnosti skrýva názov mesta Morouga, ktorá sa nachádza na karibskom ostrove Trinidad, ktorý spolu s ostrovom Tobago tvorí ostrovný štát. Odtiaľ paprička pochádza.
V roku 2012 ju Chille Pepper inštitút (spadajúci pod Štátnu univerzitu v Novom Mexiku) potvrdil ako najštipľavejšiu na svete a zároveň prvú, ktorá prekonala hranicu 2 000 000 SHU. Bohužiaľ, Guinnessova kniha rekordov tejto papričke nepriala, a za najštipľavejšiu zo všetkých ju nikdy oficiálne nepotvrdila. Slávy by si rovnako moc dlho neužila. Hneď o rok neskôr totiž prišla na svet Carolina Reaper, ktorá si svoje prvenstvo drží dodnes.
Sila desiatich Habanero papričiek v jednej
Moruga Scorpion papričky sú priemerne veľké asi ako golfová loptička, majú zvrásnený hrboľatý povrch a oranžovo-červenú farbu. Chýba im tiež tiež pretiahnutá špička (chvostík), ktorý je pre najštipľavejšie papričky sveta obvyklý. Pálivosť u tohto chilli začína na 1 200 000 SHU a dosahuje až 2 500 000 SHU. Skrátka záležitosť len pre ostrieľaných chilli znalcov.
Majú kvetinovo-ovocnú chuť a aromatickú vôňu. Pálivosť sa po zjedení tejto papričky postupne rozvíja a trvá pomerne dlhú dobu. Známy je v tejto súvislosti výrok Paula Boslanda, riaditeľa mexického Chille Pepper inštitútov, ktorý vyhlásil: "Zahryznete sa a nezdá sa to tak hrozné. Lenže potom to začne. Pálivosť sa zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to brutálne." Čo dodať, Moruga Scorpion chilli vám z hrdla len tak nevymizne.
Trinidad Scorpion Moruga v kuchyni
Papričku môžete použiť mletú, celú alebo v podobe pasty či pyré ako základnú surovinu pre mnohé varené i studené jedlá a omáčky. Skvele vynikne v marináde na pálivé kuracie krídelká a iné barbecue mäsové pochúťky. Vďaka svojej sladkej kvetinovej chuti je vhodná do všetkých sladko-pálivých dipov a pokrmov.
Nezabudnite, že Trinidad Scorpion Moruga je asi 10-krát pálivejšia než Habanero papričky. Takže s dávkovaním to radšej moc nepreháňajte.