Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Naga Bhut Jolokia vločky
Kompletné špecifikácie
Naga Bhut Jolokia chilli vločky 10 g
Prvá paprička na svete, ktorá pokorila hranicu 1 milión SHU
Špicatá hviezda medzi papričkami. Jej pálivosť dosahuje až 1 041 427 SHU. Až do roku 2007 bola po dlhú dobu táto paprička považovaná za najštipľavejšiu zo všetkých. Bola prvá, ktorá prekročila hranicu 1 milióna SHU a spôsobila tým vo svete poriadny ošiaľ. O päť rokov neskôr bola v Južnej Karolíne skrížená s červenou papričkou Habanero, čím vznikla súčasná držiteľka oficiálneho rekordu v najštipľavejších papričkách sveta, vyšľachtená Carolina Reaper s pálivosťou raz tak väčšiou, než má samotná Bhut Jolokia. Že sa vo svete chilli prekonáva jedna pálivosť za druhou svedčí aj fakt, že od roku 2016 už nie je Bhut Jolokia ani v prvej desiatke najpálivejších.
Nenechajte sa však týmto príbehom jednej prekonanej papričky zmiasť. Jej intenzívna a dlho trvajúca pálivosť zamotá hlavu nejednému chilli znalcovi.
Druhovo sa jedná o hybridného kríženca odrody Capsicum chinense (papriky čínskej) a Capsicum frutescens (papriky kríčkovitej). Pochádza z Bangladéša a pestuje sa prevažne v indických regiónoch.
Indický pomocník v liečiteľstve aj v boji s divokou zverou a duchmi
Je známa tiež ako Naga jolokia alebo Ghost Chilli. Práve označenie "ghost" (čiže duch) získala v spojitosti s indickou mytológiou, ktorá verí, že človek sa po smrti stane duchom. Aby sa tento duch nepremenil v démona, používali Indovia vo svojich rituáloch práve chilli papričky. Po mnohé roky sa snažili nájsť tú najštipľavejšiu, ktorá by mala proti démonom najväčšiu ochrannú silu. A Bhut Jolokia túto úlohu spoľahlivo zastala.
Okrem dochutenia mnohých bežných i tradičných pokrmov, má v Indii táto paprička vďaka svojim unikátnym vlastnostiam všestranné využitie. V liečiteľstve sa využíva ako homeopatický liek na rad ochorení, predovšetkým tých žalúdočných. Pre miestnych obyvateľov je hrdinom v zimne aj v lete. V chladnom období je konzumovaná pre svoje hrejivé účinky, v tropických horúčavách zasa podporuje tvorbu potu, ktorý účinne ochladzuje a znižuje teplotu organizmu.
V severovýchodnej Indii pomáha Bhut Jolokia domorodcom zaháňať divoké slony. Pridávajú ju do dymovníc alebo ňou potierajú ochranné ploty. Všeobecne nachádza táto paprička využitie aj v dymových granátoch alebo v účinných pepper sprejoch.
Bhut Jolokia v kuchyni
Pokiaľ si na túto intenzívne pálivú záležitosť trúfnete, už v prvých okamihoch ucítite sviežu ovocnú chuť pripomínajúcu zelené jablká a marhule.
Bhut Jolokia papričky dodajú dlhotrvajúci hrejivú iskru najrôznejším omáčkam, čatní, karí pokrmom, pizzi alebo kuraciemu mäsu. Výborne sa hodí na kvasenú zeleninu, takže až budete nabudúce nakladať napríklad uhorky alebo kapustu, nezabudnite pridať štipku tejto papričky.
Pred samotným použitím je najlepšie papričky krátko orestovať a namočiť. Na zahriatej panvici postačí celé papričky zľahka asi 20 sekúnd prehrievať, potom zaliať vodou, odstaviť a počkať 30 minút. Takto rehydratované papričky Bhut Jolokia môžete ľahko rozpučiť alebo nakrájať a použiť ako základ pre salsu a iné omáčky.