Úvod » Chilli papričky » Habanero chilli prášok 9 g
Kompletné špecifikácie
Habanero chilli prášok 9 g
Keď sa povie ideálne chilli ...
Papričky Habanero v sebe spájajú všetko, čo si u dobrého chilli prajete. Sú vysoko pálivé, takže vás rozhodne neochudobnia o ten pravý a poctivý hrejivý pocit, majú špecifickú chuť s tónmi tropického ovocia a sú u nás bežne dostupné.
Habanero je odroda Capsicum chinense (papriky čínskej) a pôvodne pochádza z Karibiku, konkrétne z Kuby. Odtiaľ sa paprička dostala okrem iného aj na Yucatán do Mexika, kde sa jej ročne zožne asi 1 500 ton. Dosahuje vysokú pálivosť v rozsahu 200 000-300 000 SHU. Zaujímavá je predovšetkým farebná škála, ktorú možno u týchto papričiek pozorovať. Zo svetlozelenej pri nezrelých plodoch prechádza postupne v typickú oranžovú a červenú. K videniu sú však tiež Habanera ružové, hnedé, tmavo zelené i bielej farby.
Krížením červeného Habanera a papričky Bhut Jolokia vznikla v roku 2012 v Južnej Karolíne Carolina Reaper, v súčasnosti najštipľavejšie chilli na svete.
Papričky s chuťou tropického ovocia
Karibský pôvod prepožičal Habanero papričkám nielen samotný názov, ktorý je odvodený zo španielskeho pomenovania Havany, ale tiež exotický profil chuti. Majú intenzívnu kvetinovú vôňu a v chuti je možné výrazne rozpoznať kokos, žltý melón, papáju a podtóny bobuľovín. Niektorí v ich chuti cítia aj tóny marhule. Skrátka úžasná záležitosť pre všetkých, ktorí v chilli nehľadajú len "vypalovák", ale po prvotnom pálení si vychutnajú zaslúženú ovocnú chuť.
Habanero v kuchyni
Pre svoje vlastnosti sú Habanero papričky žiadanou prísadou do omáčok a mäsových pokrmov. Ideálne sú tiež na domáce salsy a marinády. Až budete nabudúce grilovať, skúste do naložených kuracích krídeliek, alebo barbecue omáčky pridať kúsok Habanero. Vaše jedlo získa ten správny šmrnc a jedinečnú chuť.