S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Red Jalapeño chilli mash 100 ml


        

Red Jalapeño chilli mash 100 ml

 

skladom

Tekutý chilli mash z červených chilli papričiek Red Jalapeño. Červené Jalapeño majú plnšiu chuť, jemnejšiu štruktúru a výraznejšiu sladkosť ako zelené a ich stredná hrejivosť ponúka v kuchyni univerzálne využitie.


Číslo produktu: M113
Výrobca: the ChilliDoctor
Nákupom získate 5 bodov
naša cena:
4,90 EUR

do košíka:
  ks  

Kompletné špecifikácie

Red Jalapeño chilli mash 100 ml

Mexická nestarnúcia chilli klasika

Tieto najznámejšie chilli papričky na svete netreba predstavovať. Jalapeño odrody Capsicum annuum (papriky kríkové) dostali názov podľa mesta Xalapa (niekedy nazývané tiež Jalapa) v mexickom štáte Veracruz. Vedeli ste ale, že v Mexiku sú výrazom Jalapeño označované tieto papričky iba v naloženom stave? Čerstvým zeleným plodom hovoria "cuaresmenos" (podľa mexického katolíckeho sviatku Lent čiže Cuaresma, ktorý trvá 40 dní a mnohí sa počas neho vzdávajú konzumácie mäsa) alebo "chile gordo" (v preklade tučná paprika).

Hoci majú tieto papričky nespočetné množstvo rôznych variantov líšiacich sa veľkosťou, chuťou a pálivosti, typická Jalapeño je dlhá cca 8-10 cm s priemerom 2,5 cm, má pretiahnutý zvončekovitý tvar s tupou a guľatou špičkou. Bežná pálivosť sa pohybuje okolo 8 000-10 000 SHU, slabšie druhy môžu mať len 2 500 SHU. Vzhľadom k tomu, že táto paprička sa objavuje úplne všade - od najrôznejších omáčok až po burgery alebo pizze - je pre niektorých vrcholnou skúsenosťou s chilli a považujú ju za "pekelne" pálivú. V porovnaní s ostatnými papričkami na Scovilleho stupnici má však poriadne čo doháňať.

Zelená alebo červená?

Stretnúť sa môžete s Jalapeño papričkami oboch farieb. Zelené Jalapeño sú papričky nedozreté. Sú viac pálivé a dlhšie vydržia. Aj preto na ne v čerstvej podobe narazíte častejšie ako na tie červené. Pre zaujímavosť, akonáhle sa na zelených papričkách utvoria jemné prasklinky, dosiahla paprička vo svojej nezrelej dospelosti najlepšej chuti (hoci niektorí považujú tieto vrásky za známku nekvality). Po plnom dozretí získa farbu červenú. Červené Jalapeño majú plnšiu chuť, jemnejšiu štruktúru a výraznejšiu sladkosť. Bežne sú určené skôr na sušenie alebo údenie - takto upravené sa nazývajú Chipotle.

Ochutnajte obľúbenú sušenú papričku aztéckych cisárov

Jalapeño bolo považované za prvú a najstaršie kultivovanú plodinu na západnej pologuli, a to ešte v čase pred aztéckou civilizáciou. Aztékovia papričkám prikladali obrovský význam. Bežne chilli sušili na slnku, čo však u Jalapeño kvôli ich hrubej dužinatej šupke nebolo možné. Začali ich preto najskôr údiť, a až potom sušiť. Vďaka tomu vznikli dnes známe Chipotle. Takto spracované Jalapeño sa stalo v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a bolo využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály. Tradične z nich bola pre cisára a jeho hostí pripravovaná omáčka, ktorá obsahovala tiež paradajky, orechy, tekvicové semienka, čokoládu a karamel. Väčšinou sa podávala k zverine, morským plodom a hydine.

S Jalapeño neurobíte chybu v žiadnom jedle, ktorým sa chystáte pohostiť návštevu, rodinu alebo úplných chilli začiatočníkov.


Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok zo šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash-e neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používajú  sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok napr. salsa, dip, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

NTJlYjhiY