Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Carolina Reaper chilli mash 100 ml
Kompletné špecifikácie
Carolina Reaper chilli mash 100 ml
Rozpáľte to s rekordmanom
Áno, je to ona! S pálivosťou dosahujúcej až 2 200 000 SHU je od roku 2013 zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Jej konzumácia je lákadlom pre vyznávačov extrémov, a aj v menšom množstve je výzvou pre odolných a skúsených milovníkov chilli.
Zrelá chilli paprička má červenú farbu, zvrásnený povrch s mnohými výrastkami a dlhšou ostrou špičkou (chvostík). Plody sú široké okolo 4 cm a 3 cm dlhé. Carolina Reaper je hybridná chilli paprička druhu Capsicum Chinnese (paprika čínska). Vypestovaná bola v meste Rock Hill v Južnej Karolíne skrížením papričiek Bhut Jolokia a červeného Habanera. Príbeh jej vzniku rozhodne stojí za zmienku.
Liečivý pomocník s nečakaným výsledkom
Papričku vypestoval v roku 2012 Ed Currie. Zatiaľ čo ostatný predný pestovatelia chilli z celého sveta medzi sebou súťažili o vypestovanie najštipľavejšej chilli papričky vôbec, Currieho záujem v pestovaní a kultivácii chilli sa uberal úplne iným smerom.
Jeho rodinu po mnoho generácií trápila rakovina a srdcové choroby. Currie prišiel na to, že populácia a regióny, ktoré chilli pridávajú takmer do každého jedla a v jeho užívaní majú dlhoročnú tradíciu, vykazujú zároveň najnižší výskyt spomínaných dvoch chorôb. Odvtedy začal chilli papričky pestovať.
V priebehu rokov tiež zistil, že onkologickí pacienti počas chemoterapie strácajú zmysel pre vnímanie akejkoľvek chute, okrem sladkej. Chilli papričky sa v tomto prípade ukázali ako skvelý spôsob, ako jedlu dodať novú chuť a príjemnú hrejivosť. Currie sa preto snažil vypestovať papričky so sladkou chuťou a väčšou pálivosťou.
Výsledkom bolo neúmyselné vypestovanie najštipľavejšej (avšak sladkej) chilli papričky na svete. Jej pôvodný technický názov bol "HP22B".
Ako chutí štipľavé peklo?
Nie nadarmo dostala táto paprička prezývku "reaper" (v preklade smrtka). Páli naozaj pekelne. Vďaka dlhšiemu chuťovému dozvuku si však vychutnáte nielen jej spaľujúci žiar, ale aj prekvapivú sladkosť. V extrémnej pálivosti sa totiž skrýva plná sladká chuť s príjemnými podtónmi čokolády, čerešne a škorice.
Ako náhle raz prekonáte horiaci pocit v ústach a v tvári, kapsaicín v chilli začne naopak pôsobiť ako tlmič bolesti a príval vyplavených endorfínov na seba nenechá dlho čakať. Chilli peklo je tak vlastne plné radosti.
Hodí sa na dochutenie všetkých jedál, ktorým chcete predať spaľujúcu pálivosť a zároveň zvýrazniť chuť ostatných ingrediencií. Tradične sa používa na prípravu mexických a ázijských pokrmov a omáčok, mäsových jedál, polievok, salsy, strukovinových pokrmov a pod.
Ak sa tešíte na svoju prvú skúsenosť s Carolina Reaper chilli, odporúčame sprvu dávkovať opatrne a v naozaj malom množstve. Jej extrémne pálenie neutlmíte ani mliekom či jogurtom.
Chilli papričky Carolina Reaper pre nás pestujú v Taiwane, odkiaľ si ich nechávame priamo dovážať. Kvalita a čerstvosť je u nás prioritou. Vďaka tomu si u našich chilli papričiek vychutnáte nielen ich hrejivosť, ale aj jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.
Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrvia spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok zo šupky, semienok a dužiny spoločne poskytnú intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mash-e neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používajú sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok napr. salsa, dip, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.