Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Cayenne chilli prášok 9 g
Kompletné špecifikácie
Cayenne chilli prášok 9 g
Chilli paprička ako maľovaná
Ako by ste opísali klasickú čili papričku? Červenú, tenkú a pretiahnutú, špicatou a zahnutú? A viete, že je to vlastne Cayenne paprička? Je to práve ona, ktorá je charakteristická týmto typickým vzhľadom. Tiež preto je, najmä v zahraničí, výrazom Cayenne často všeobecne označovaná čili paprička akéhokoľvek druhu.
U nás ju určite poznáte v bežne dostupnej mletej podobe ako kajenské korenie. Toto nesprávne označenie vzniklo v minulosti zlým prekladom originálneho anglického názvu Cayenne pepper, kde ale „pepper“ neznamená korenie, ale obecný názov pre papričku.
Aj keď Cayenne papričky nemajú žiadnu signifikantne výraznú chuť, sú veľmi obľúbené pre rôznorodú pálčivosť, ktorú ponúkajú. Na svete sa nachádza asi 100 hybridných variantov tohto čili. Môžete naraziť na miernejšie Cayenne papričky, ktoré majú okolo 15 000 SHU, aj na naozaj pálčivé, dosahujúce až 90 000 SHU. Záleží na klíme, kde sa daná paprička pestuje. Cayenne z vysoko teplých oblastí sú pálčivejšie, naopak tam, kde je počasie o niečo chladnejšie, rastú papričky chuťovo jemnejšie.
Pomenované boli podľa Cayenne, hlavného mesta Francúzskej Guayany v Južnej Amerike, odkiaľ pochádzajú. V dnešnej dobe rastú prevažne v tropických a subtropických oblastiach, pričom pre komerčné účely sa najviac pestujú v Indii, Mexiku, na východe Afriky a v Spojených štátoch.
S Cayenne naprieč svetovými kuchyňami
Používate do väčšiny jedál mletú červenú papriku (či už sladkú alebo ostrú)? Čo keď ju vymeníte za najemno pomletý prášok Cayenne? Jedlu dodá rovnako výraznú oranžovú farbu, korenitú chuť, a navyše pridá aj tie správne grády.
Cayenne papričky sú využívané vo viacerých svetových kuchyniach. V Mexiku sú súčasťou enchiladas a omáčok, v čínskej kuchyni bežne dochucujú typické restované mäsové a zeleninové panve, v Thajsku karí a v Indii čatní. Všeobecne sú potom neodmysliteľnou súčasťou veľa pálčivých omáčok, predovšetkým tých, kde sa ako konzervant využíva vinný ocot. Až si nabudúce budete pripravovať jedlo z vajec, hovädzieho mäsa alebo morských plodov, skúste pridať trochu tohto pálčivého zázraku v mletej podobe. Nebudete ľutovať!
Okrem širokého využitia v kuchyni po celom svete majú tieto papričky tiež blahodarné liečivé účinky. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, majú priaznivý vplyv pri liečbe srdcových chorôb alebo kŕčových žíl. Hrejivé čili obklady sa tiež s obľubou používajú na unavené či namožené svaly a boľavý chrbát. Štipku (zo začiatku radšej menej než viac) mletých Cayenne môžete skúsiť primiešať do liečivých a regeneračných krémov a gélov pre zvýšenie ich účinkov.