S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » Výrobca » the ChilliDoctor » Carolina Reaper chilli prášok 9 g


        

Carolina Reaper chilli prášok 9 g

 

skladom

Privítajte pekelne žeravú kráľovnú všetkých chilli papričiek aj u vás doma! Z jej návštevy sa pravdepodobne dosť zapotíte. Po spaľujúcej žiare vás odmení prekvapivo sladkou chuťou s podtónmi čokolády, čerešní a škorice.


Číslo produktu: P304
Výrobca: the ChilliDoctor
Chilli papričky: Mleté
Nákupom získate 6 bodov
naša cena:
5,80 EUR

do košíka:
  ks  

Kompletné špecifikácie

Carolina Reaper chilli prášok 9 g

Rozpáľte to s rekordmanom

Áno, je to ona! S pálivosťou dosahujúca až 2 200 000 SHU je od roku 2013 zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Jej jedenie je lákadlom pre vyznávačov extrémov a aj v menšom množstve je výzvou pre odolných a skúsených milovníkov chilli.

Zrelé papričky majú červenú farbu, zvrásnený povrch s mnohými výrastkami a dlhšiu ostrú špičku (chvostík). Plody sú okolo 4 cm široké a 3 cm dlhé. Carolina Reaper je hybridná chilli paprička druhu Capsicum chinense (paprika čínska). Vypestovaná bola v meste Rock Hill v Južnej Karolíne krížením papričiek Bhut Jolokia a červeného Habanera. Príbeh jej vzniku určite stojí za zmienku.

Liečivý pomocník s nečakaným výsledkom

Papričku vypestoval v roku 2012 Ed Currie. Zatiaľ čo ostatní poprední pestovatelia chilli z celého sveta medzi sebou súťažili o vypestovanie najštipľavejších  papričiek vôbec, Currieho záujem o pestovanie a kultiváciu chilli sa uberal úplne iným smerom.

Jeho rodinu niekoľko generácií sužovala rakovina a srdcové choroby. Currie prišiel na to, že populácia a regióny, ktoré chilli pridávajú takmer do každého jedla a v jeho užívaní majú dlhoročnú tradíciu, vykazujú zároveň najnižší výskyt spomínaných dvoch chorôb. Odvtedy začal chilli papričky pestovať.

V priebehu rokov tiež zistil, že onkologickí pacienti počas chemoterapie strácajú zmysel pre vnímanie akejkoľvek chute, okrem sladkej. Chilli papričky sa v tomto prípade ukázali ako skvelý spôsob, ako jedlu dodať novú chuť a príjemnú hrejivosť. Currie sa preto snažil vypestovať papričky sladkej chuti a väčšej pálivosti. Výsledkom bolo neúmyselné vypestovanie najštipľavejších  (a aj sladkých) chilli papričiek na svete. Ich pôvodný technický názov bol "HP22B".

Ako chutí štipľavé peklo?

Nie nadarmo dostala táto paprička prívlastok "reaper" (v preklade smrtka). Páli naozaj pekelne. Vďaka dlhšiemu chuťovému dozvuku si však vychutnáte nielen jej spaľujúci žiar, ale aj prekvapivú sladkosť. Pod extrémnou pálivosťou sa totiž skrýva plná sladká chuť s príjemnými podtónmi čokolády, čerešní a škorice.

Akonáhle raz prekonáte horiaci pocit v ústach a v tvári, kapsaicín v chilli začne naopak pôsobiť ako tlmič bolesti a príval vyplavených endorfínov na seba nenechá dlho čakať. Chilli peklo je tak vlastne plné radosti.

Hodí sa na dochutenie všetkých jedál, ktorým chcete prepožičať spaľujúcu pálivosť a zároveň podčiarknuť chuť ostatných ingrediencií. Tradične sa používa na prípravu mexických a ázijských pokrmov a omáčok, mäsových jedál, polievok, salsy, strukovinových pokrmov a pododobne.

Ak sa tešíte na svoju prvú skúsenosť s Carolina Reaper chilli, odporúčame najprv dávkovať opatrne a v naozaj malom množstve. Jej extrémne pálenie neutlmíte ani mliekom či jogurtom.

Papričky Carolina Reaper pre nás pestujú a vyrábajú v Taiwane, odkiaľ si ich nechávame priamo dovážať. Kvalita a čerstvosť je u nás prioritou. Vďaka tomu si u našich papričiek vychutnáte nielen ich hrejivosť, ale aj jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.

Komentáre

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

MTI5YTk3Ym